Logo

Literatura poznání

Připravujeme: Umění fermentace II.

8.7.2020

Na rok 2021 chystáme od Sandora Katze dvojdílné Umění fermentace. Jedná se nejobsáhlejší knihu o fermentaci, co kdy vyšla, psanou opět autorovým neodolatelným způsobem. Pokud jste fanoušci fermentace nebo se o tomto oboru chcete více dozvědět, něco si doma nakvasit, vybavit si kuchyň, osvojit si opravdu jednoduché postupy, až detektivně si počíst o světě přátelských mikrobů prospívajících našemu lidskému zdraví, kulinářsky pocestovat po celém světě a stát se expertem v přípravě kvašených potravin od kváskového chleba přes zeleninu po rozličné alkoholy, tahle kniha vás nesmí minout!

Pro koho je kniha určená?

Knihu doporučujeme všem kuchařům a kuchařkám, farmářům a farmářkám, pěstitelům a pěstitelkám, experimentátorům a experimentátorkám, gurmánům a gurmánkám i zájemcům a zájemkyním o slow food. I těm, kdo se prostě chtějí dozvědět o fermentaci víc a opravdu dobře si počíst.

Obsah

Kvůli rozsahu jsme se rozhodli titul Umění fermentace pro české vydání rozdělit na dvě samostatné knihy:

Umění přírodní fermentace, díl první obsahuje kapitoly věnované postupům a vybavení, nakládané zelenině a kimči, domácím jogurtům, kefírům a sýrům, kysaným nápojům, medovinám, vínům a ciderům.

Umění přírodní fermentace, díl druhý se věnuje pivům a dalším alkoholickým nápojům, kváskovému chlebu a dalším kvašeným obilovinám, misu, tofu a tempehu, masu, rybám a vejcím i fermentaci v širším kulturním kontextu

Získaná ocenění

Kniha Umění fermenatce získala cenu James Beard Foundation Award udělovanou kulinářským profesionálům a také se umístila jako New York Times Bestseller.

 

Kdo je autor?

SANDOR ELLIX KATZ (*1962) sám sebe označuje za fermentačního fetišistu. Jeho posedlost fermentací se objevila spolu s nadšením pro vaření, výživu a zahrádkaření. Jelikož sám žije již tři desítky let s virem HIV, spatřuje ve fermentovaných potravinách jednu z nejpodstatnějších složek svého jídelníčku. Přes dvacet let inspiruje svojí knihou Síla přírodní fermentace i sérií workshopů po celém světě. Pochází z New Yorku, ale v současné době je součástí komunity lidí žijící v Short Mountain, uprostřed lesů a divoké přírody Tennessee.

Po převratné a zásadní knize Síla přírodní fermentace (v originále Wild Fermentation, poprvé vyšlo 2003), která se stala celosvětovým bestsellerem a ovlivnila celou generaci strávníků, vydal v roce 2012 podrobné Umění fermentace (v originále The Art of Fermentation, bylo oceněno James Beard Award, české vydání chystáme na podzim 2021). The New York Times označily Sandora Katze „za jednu z nepravděpodobných rock stars americké kulinářské scény“. V současné době fermentuje, pořádá workshopy a pracuje na dvou nových knihách: Fermentace jako metafora (Fermentation as Metaphor) a Globální fermentační inspirace (pracovní název v originále je Global Fermentation Inspiration: More Processes, Recipes, and Stories From My Travels and Beyond).

Více o autorovi najdete na jeho webu Wild Fermentation: https://www.wildfermentation.com/who-is-sandorkraut/.

Co již vyšlo v češtině?

Česky od Sandora Katze již vyšla kniha Síla přírodní fermentace. K objednání buď ve vázaném nebo paperbackovém vydání.

Kdy kniha Umění fermentace od  Sandora Katze vychází?

První i druhý díl Umění fermentace chystáme na podzim 2021. Překládá ji Tomáš Roztočil.  Autorkou obálky je Lenka Blažejová.

Chcete novinky z Alferie?

No spam guarantee.

Přečtěte si také:

Připravujeme: Aktivní naděje (Joanna Macyová a Chris Johnstone)
Připravujeme: Aktivní naděje (Joanna Macyová a Chris Johnstone)

JOANNA MACYOVÁ a CHRIS JOHNSTONE: AKTIVNÍ NADĚJE Jak čelit zmatku dnešní doby a nezbláznit se? Jak se vyrovnávat se změnou…

Číst více
Koupit na Grada.cz
Doporuču­jeme
Připravujeme: Síla přírodní fermentace (vázaný reprint)
Připravujeme: Síla přírodní fermentace (vázaný reprint)

Připravujeme vázaný reprint knihy Síla přírodní fermentace od Sandora Katze. Oblíbený titul nyní ve vázaném vydání! Objevte léčivou sílu fermentovaných…

Číst více
Koupit na Grada.cz
Článek
Připravujeme: Vyměň chemii za jídlo
Připravujeme: Vyměň chemii za jídlo

Knížka o tom, jak jíst bez chemie a nezbankrotovat Knížka levnější než antibiotika 83 snadných receptů Ověřené na dětech  …

Číst více
Připravu­jeme