Logo

Literatura poznání

Připravujeme: Ájurvéda. Život v rovnováze

17.3.2020

 

Základní kniha ájurvédy, psaná po západního čtenáře, přináší poznání jak díky vyladění stravy a každodenních rituálů dosáhnout fyzické, emocionální a spirituální rovnováhy.

Čtenář se seznámí se sedmi základními tělesnými typy a vhodné stravě pro každý z nich. Kniha se věnuje i osobnostní charakteristice a psychospirituálním atributům jednotlivých typů. Obsahuje tabulky s potravinami, menu vhodné pro jednotlivá roční období i doporučené denní rituály pro každý typ.

Co je ájurvéda?

Ájurvéda je prastaré indické učení, forma medicíny i prevence, praktikovaná v Indii přes více než pět tisíc let. Vychází z rozpoznání vhodného jídla a bylinek pro daný typ člověka a jeho momentální stav. Pomáhá udržovat, případně obnovit přirozenou rovnováhu organismu. Kromě vhodné stravy nauka obsahuje i duchovní praxe (sádhany) zaměřené na péči o domov, zahradu i komunitu. Ájurvéda věří, že pokud se nám podaří se o sebe starat vhodným způsobem, probudíme ahamkáru, vědomí toho, kým doopravdy jsme. Ájurvéda je učení, zahrnující  mnoho oblastí lidského života a vedoucí k lepšímu souladu sám se sebou, dalšími lidmi i přírodou.

Principy ájurvédy, z čeho jsme složeni

Země se od počátku věků neustále vylepšuje. Každý pozemský druh přispívá k evoluci vesmíru. Každý strom, každá hora, každý mrak i každá řeka odrážejí světlo vesmíru. Kosmická paměť se udržuje a tříbí genetickým kódem, DNA, všech životních forem. Z toho důvodu převažuje kosmické souznění u všech obyvatel Země. Když jdeme, běžíme nebo lezeme, každá naše buňka si vybavuje své poznání od počátku života. Samotná půda si udržuje kumulativní vědomí všech deseti milionů druhů. Naše pohyby a naše jednání připravují půdu pro vzpomínání. Když se kocháme krásou potoka třpytícího se na slunci nebo si vychutnáváme nektar z čerstvě sklizené broskve – dokonce i v pasivních momentech, kdy nám vítr ošlehává tváře, či naše chřípí zaplaví vůně květů – pociťujeme živly a rozviřujeme kognitivní paměť.

Každé jídlo, každý pohyb i každý sen jsou pamětí minulosti i budoucnosti. Veškerá esenciální paměť je zhuštěná v těchto třech aspektech celku. Když si uvědomíme, že bytostně známe všechny živly, vzpomeneme si na vše od začátku až po současnost. Když se pozorujeme v rámci nadřazenosti přírody, začínáme rozpouštět zmrazené vědomí našeho bytí.

Těch pět živlů se neustále přeměňuje jeden v druhý a vytváří atomy, molekuly, minerály, potravu a životní formy. Potrava v sobě uchovává všech pět živlů; její přeměnou se utváří tělo života. Náš kognitivní vztah k potravě může rozplést tu obrovskou záhadu existence v čase a prostoru. Potrava nás provádí kompletním cyklem bytí, od prapůvodního kosmického semínka přes ten křehký výhonek po kvetoucí rostlinu a její plody – naši výživu. Naše potřeba živin nás nutí kopat v zemi, hodovat na jejím bohatství a vylučovat do ní zpět naše tělesné odpadní látky, aby se naše Země mohla dál obohacovat. Potravní cyklus je naší kompletní pamětí. Je to neustálé vzpomínání našeho těla. Potrava je paměť. Paměť je bytí. Stravování je vzpomínání. V našem současném prokletí zapomnětlivosti potřebujeme „pozorovací pohyb“, vědomou akci, abychom zahřáli zmrzlé buňky života.

Musíme vnímat Zemi jako referenta našeho bytí. Všichni jsme tvořeni stejnými ingrediencemi jako stromy nebo zvířata. Země je naše fyzické tělo a Voda je její tekutina; Oheň jsou kyseliny a enzymy tohoto těla; Vzduch je prána a dech a Prostor je vibrací všech životně důležitých systémů dohromady. Tato celostní vůně Země vyvolává čerstvou paměť. Voda nám umožňuje ochutnávat a rozpoznávat život. Oheň nám umožňuje trávit vesmír a přeměňovat jeho kosmickou inteligenci; dává nám vidění a zrak. Oheň nám navíc dává moc neustále obnovovat své pozorování – každý okamžik v sobě obsahuje velký potenciál pro transformaci. Vzduch nám umožňuje cítit, dotýkat se a poznávat. Je to měřítko, s nímž poměřujeme svůj pokrok. Radost, kterou cítíme, nás pohání kupředu k naší kosmické podstatě; bolest, kterou cítíme, nás také pohání kupředu. Radost i smutek nám umožňují posuzovat náš růst. Vesmír nám dává moc souznít v rámci svého pozorování a poznání. (Učíme se kosmickou pravdu zvukem a harmonickou rezonancí.) Přitažlivost vesmíru je velice jemná a přesto velice mocná síla. Prvopočáteční zvuk bytí je přítomen v této přitažlivé síle. Jídlo, pohyb i sny jsou uchované v nehybnosti vesmíru. Nekonečná podstata našeho lidského bytí se rodí z Vody života a rozplývá se v Prostoru Boha.

Paměť pěti živlů si uchováváme ve svém fyzickém těle. Paměť Země přechováváme ve svém srdci; paměť Vody se ukládá v játrech; paměť Ohně se uchovává ve střevech; paměť Vzduchu se udržuje v plicích a paměť Prostoru se ukládá v mozku.

Každý z nás v sobě obsahuje unikátní konfiguraci Země, Vody, Ohně, Vzduchu a Prostoru. V lidské konstituci se pět přírodních živlů přeměňuje ve tři dóši: Vátu, Pittu a Kaphu. Označují se jako principy Vzduchu, Ohně a Vody. Váta má jako dominantní živel Vzduch, převládajícím živlem Pitty je Oheň a dominantními živly Kaphy jsou Voda a Země.

Řekli o knize

„Ájurvéda: Život v rovnováze je velmi obsáhlá a tón udávající příručka o védských principech výživy a péče o zdraví napsaná respektovanou odbornicí. Můžou z ní skvěle těžit

laici i profesionálové.“

— DEEPAK CHOPRA, M.D. , lékař a autorita v oblasti výživy, zdraví a osobního rozvoje, autor mnoha knih, česky vyšlo například Perfektní zdraví (Pragma, 2004)

„Maya Tiwari si úspěšně vytváří svůj životní prostor. Rakovina ji donutila přehodnotit celý svůj život a najít způsoby fungování, které by mohly vést k uzdravení. Vrátila se tak ke svým ájurvédských kořenům a z těch kořenů pak vyrostla i tato kniha, která je částečně součást její terapie a částečně způsob, jak sdílet zkušenosti s ostatními, kteří se potřebují dát do kupy. Inspirována ájurvédou, Maya dokazuje, jak lze její principy zapojit do běžného života a jak to může udělat každý, a tak se přiblížit šťastnému, zdravému a harmonickému bytí.“

— DR. ROBERT E. SVOBODA, ájurvédský lékař a autor knihy Základní kniha Ájurvédy (česky vydala Fontána, 2017)

„Maya je velmi milá osoba, která si prošla rakovinou, uzdravila se a nyní pomáhá dalším projít temnými hlubinami k světlu. Tato velmi osobní a hluboce spirituální kniha je darem pro všechny, kdo se zajímají o prastaré léčivé učení ájurvédy.“

— DR. WALLY BURNSTEIN, lékař a propagátor detoxikace organismu

Kdo je autorka?

MAYA TIWARI (*1952) se narodila do tradiční hindské rodiny v Guyaně v jižní Americe. Velmi mladá prorazila v New Yorku jako módní návrhářka, měla vlastní butik na Madison Avenue a zákazníky jako Jackie Onasisová. Setkání s rakovinou a prognóza šesti měsíců života ji přiměly přehodnotit svůj životní styl. Opustila newyorskou Greenwich Village a na tři zimní měsíce se zavřela v chatičce ve Vermontu. Začala se zabývat výživou a studovat indické nauky. Věnovala se ájurvédě, bylinkám, józe, meditacím. Když se vyléčila, rozhodla se šířit nově osvojené prastaré vědění vycházející z její tradice dál. Založila první školu ájurvédy v Severní Americe, nazvanou the Wise Earth School of Ayurveda. Své poznatky sdílí velmi přístupným a až poetickým způsobem.

Kdy kniha Ájurvéda: Život v rovnováze vychází?

Knihu Ájurvéda: Život v rovnováze chystáme na rok 2020. Přeložila ji Anna Štorkánová. Autorkou české obálky je Lenka Blažejová.

Chcete novinky z Alferie?

No spam guarantee.

Přečtěte si také:

Připravujeme: Restorativní jóga
Připravujeme: Restorativní jóga

Pokud nemůžete spát, bolí vás záda, nebo jste vyčerpaní po těžkém dni, zkuste restorativní jógu. Název vychází z anglického slova…

Číst více
Článek
Připravujeme: Pema Čhödrön: Když není úniku. Umění milovat tento svět
Připravujeme: Pema Čhödrön: Když není úniku. Umění milovat tento svět

Jak říci životu ano. Každý den znovu. Kniha se zabývá přijetím života se vším, co obnáší: směsí radosti, utrpení, jasnosti…

Číst více
Připravu­jeme
Připravujeme: Ženy plují na sever
Připravujeme: Ženy plují na sever

Sedmdesátiletá autorka Mary Pipher úročí své zkušenosti dcery, sestry, matky, babičky, pečovatelky, klinické psycholožky a kulturní antropoložky a píše pro…

Číst více
Připravu­jeme