Logo

Literatura poznání

Ájurvéda

Ájurvéda

Život v rovnováze

Základní kniha ájurvédy, psaná pro západního čtenáře, přináší poznání jak díky vyladění stravy a každodenních rituálů dosáhnout fyzické, emocionální a spirituální rovnováhy. Více >

Tištěná kniha 339 Kč 399 Kč - 15 %
E-kniha 288 Kč 339 Kč - 15 %
Ikona dárku
Kupte si knihu a získejte dárek - knížku ve stejné hodnotě od nás dostanete zdarma!
O knize Recenze Další informace

O knize

Ájurvéda je prastaré indické učení, forma medicíny i prevence, praktikovaná v Indii přes více než pět tisíc let. Vychází z rozpoznání vhodného jídla a bylinek pro daný typ člověka a jeho momentální stav. Pomáhá udržovat, případně obnovit přirozenou rovnováhu organismu.

Kromě vhodné stravy nauka obsahuje i duchovní praxe (sádhany) zaměřené na péči o domov, zahradu i komunitu. Ájurvéda věří, že pokud se nám podaří se o sebe starat vhodným způsobem, probudíme ahamkáru, vědomí toho, kým doopravdy jsme. Ájurvéda je učení, zahrnující  mnoho oblastí lidského života a vedoucí k lepšímu souladu sám se sebou, dalšími lidmi i přírodou.

Čtenář se seznámí se sedmi základními tělesnými typy a vhodné stravě pro každý z nich. Kniha se věnuje i osobnostní charakteristice a psychospirituálním atributům jednotlivých typů. Obsahuje tabulky s potravinami, menu vhodné pro jednotlivá roční období i doporučené denní rituály pro každý typ.

Chcete novinky z Alferie?

No spam guarantee.

Náhled knihy

Recenze

Portál Medicína.cz: Ájurvéda je prastaré indické učení, forma medicíny i prevence, praktikovaná v Indii více než pět tisíc let. Jedná se o jeden z nejstarších a nejucelenějších souhrnů znalostí, které odpovídají na taje lidské existence. Vychází z pochopení jednoty těla, mysli a ducha jako neměnné součásti přírody. Základní kniha ájurvédy, psaná pro západního čtenáře, rovněž přináší poznání jak... Více informací


„Kniha Ájurvéda je komplexním, čtivým a také velmi praktickým seznámením, s nadčasovou cestou k celosti, v podobě spojení těla, mysli a ducha. Přináší jednoduchá a klíčová uvědomění, v nichž jsou ukryty dílčí aspekty toliko hledané a často nepochopené dokonalosti. Ty učí vnímat v celistvé perspektivě, kterou je zdraví, jakožto život v rovnováze. Z knihy dýchá síla osobní zkušenosti autorky, jíž obrat od fragmentace k integraci, zachránil život a otevřel hledisko, v němž souvislosti a vztahy uvnitř velkého kosmu, rozeznívají hudbu vitality v našich vnitřních vesmírech.“ — BARBORA HU, lektorka jógy, jógová terapeutka, indoložka

„Ájurvéda: Život v rovnováze je velmi obsáhlá a tón udávající příručka o védských principech výživy a péče o zdraví napsaná respektovanou odbornicí. Můžou z ní skvěle těžit laici i profesionálové.“ — DEEPAK CHOPRA, M.D. , lékař a autorita v oblasti výživy, zdraví a osobního rozvoje, autor mnoha knih, česky vyšlo například Perfektní zdraví (Pragma, 2004)

„Maya Tiwari si úspěšně vytváří svůj životní prostor. Rakovina ji donutila přehodnotit celý svůj život a najít způsoby fungování, které by mohly vést k uzdravení. Vrátila se tak ke svým ájurvédských kořenům a z těch kořenů pak vyrostla i tato kniha, která je částečně součást její terapie a částečně způsob, jak sdílet zkušenosti s ostatními, kteří se potřebují dát do kupy. Inspirována ájurvédou, Maya dokazuje, jak lze její principy zapojit do běžného života a jak to může udělat každý, a tak se přiblížit šťastnému, zdravému a harmonickému bytí.“ — DR. ROBERT E. SVOBODA, ájurvédský lékař a autor knihy Základní kniha Ájurvédy (česky vydala Fontána, 2017)

Ajurvéda je naukou zajímavou, avšak poměrně náročnou na sebevzdělávání z knih. Vyžaduje koncentraci a klid. Nečtěte ji při cestě hromadnou dopravou, ale sedněte si s ní do parku nebo v kavárně. Udělejte si čas a otevřete svou mysl zkoumání myšlenek. Musím také říci, že kdybych zrovna týden před tím nečetla Sedm Tibeťanek, mnohé věci by se mi vůbec nepropojily. Mám tedy za to, že kniha je dobrá, ale vyžaduje aktivní zájem čtenáře a jeho upřímnou snahu utkat z informací celek, své neznalosti či nepochopení dohledávat. Začleňovat ajurvédu do svého života krok za krokem nikoli jako radikální řez bez konzultace. Možná, že ale dojdete k jinému poznání. Stačí si přečíst knihu.
Celá recenze na lacultura.cz

Maya Tiwari ve své přínosné knize obsáhla přístupným a přitažlivým způsobem důležité aspekty ájurvédy a usnadnila její pochopení také díky zajímavým příkladům a poznámkám. Znalosti spolu s každodenní praxí umožní udržovat vnitřní harmonii, péči o fyzické i duševní zdraví a rozvíjet spiritualitu na inspirativní životní cestě.
Celá recenze na asenior.cz

Další informace

Tištěná kniha

Formát / stran: 167×240, 320 stran
Datum vydání: 3. 7. 2020
ISBN: 978-80-271-2536-4

E-kniha

Velikost: 3.29 MB | 5.46 MB | 2.76 MB

Novinky