Logo

Literatura poznání

Připravujeme: Síla přírodní fermentace (vázané vydání)

10.9.2020

Připravujeme vázaný reprint knihy Síla přírodní fermentace od Sandora Katze.

Oblíbený titul nyní ve vázaném vydání!

Objevte léčivou sílu fermentovaných potravin!

Nové, vázané vydání oblíbené knihy, jež do hloubky prozkoumává kulinářské kouzlo kvašených potravin vás zavede do jejich rozmanitého světa a nabídne jednoduché recepty na výživná, léčivá a lahodná jídla. Kniha Síla přírodní fermentace je oslavou přírodního bohatství, jehož chuti a prospěšných látek si lidstvo užívá po tisíce let a které se může stát součástí i vašeho jídelníčku. Je první kuchařkou, jež do hloubky prozkoumává kulinářské kouzlo kvašených potravin – zavede vás do jejich rozmanitého světa a nabídne jednoduché recepty na výživná, léčivá a lahodná jídla.

Autor popisuje, jak na domácí výrobu kysaných mléčných produktů, představuje základní postupy na výrobu sýrů, věnuje se kváskovému pečivu, luštěninám či nastiňuje variabilitu přípravy kysaného zelí i jiné nakládané zeleniny. Mnohdy se během svého vyprávění pozastaví nad tradicemi nejrůznějších světových kultur. V knize nechybějí ani skutečně jednoduché techniky na domácí výrobu piva, vína i octa (spolu s recepty na cider, medovinu či šumivé víno). Díky jedinečnému stylu autora, který mísí historky a exkurze z celého světa, více než stovku receptů a úvahy o fermentaci coby nástroji společenské změny, je tato kniha jedním z nejúspěšnějších titulů o fermentovaných potravinách vůbec.

Řekli o knize:

Bez tohoto velmi pěkného a stravitelného úvodu do bublajících sklenic a přetékajících kvašáků prostě nemůžete být!

– blog Fermentárum.cz

Síla přírodní fermentace je ze všeho nejvíc čtivá. Chytlavý příběh autora, který skrz ozdravení s pomocí kvašení bojuje s nevyléčitelnou nemocí. Jenže, tentokrát bez zdlouhavého povídání kolem, tady se jde rovnou na věc.
Takže oprašte kvašáky a zamyslete se na tím, co máte v kuchyni. Dobrá zpráva je, že zkvasit se dá skoro všechno. To hlavní, co je k tomu potřeba je trpělivé vyčkávání na optimální výsledek. Fermentu zdar.

– angloumene na Databázeknih.cz

Fermentační bible.

– magazín Newsweek

Obsah knihy:

  • Předmluva (od Sally Fallonové)
  • Poděkování
  • Úvod: Kulturní souvislosti — pěstění fermentačního fetiše
  1. Rehabilitace živých kultur
  2. Teorie kultur
  3. Homogenizace kultur
  4. Zacházení s kulturami
  5. Nakládaná zelenina
  6. Fermentované luštěniny
  7. Kysané mléčné produkty a jejich veganské alternativy
  8. Chléb a placky
  9. Fermentované obilné kaše a nápoje
  10. Vína (včetně medoviny, cideru a zázvorového piva)
  11. Pivo
  12. Octy
  13. Kulturní reinkarnace
  • Poznámky
  • Použitá literatura
  • Seznam receptů

Kdo je autor?

SANDOR ELLIX KATZ (*1962) sám sebe označuje za fermentačního fetišistu. Jeho posedlost fermentací se objevila spolu s nadšením pro vaření, výživu a zahrádkaření. Jelikož sám žije již tři desítky let s virem HIV, spatřuje ve fermentovaných potravinách jednu z nejpodstatnějších složek svého jídelníčku. Přes dvacet let inspiruje svojí knihou Síla přírodní fermentace i sérií workshopů po celém světě. Pochází z New Yorku, ale v současné době je součástí komunity lidí žijící v Short Mountain, obklopena lesy a divokou přírodou Tennessee.

Jsem fanoušek paperbacku?

Paperbackové vydání z roku 2015 se dá objednat zde:  https://www.alferia.cz/sila-prirodni-fermentace-8253/

Kdy vázané vydání vychází?

Knihu chystáme na podzim 2020. Do češtiny ji přeložila Zuzana Ouhrabková ze Zkvašeno.cz.

Autorkou obálky vázaného vydání je Lenka Blažejová.

Chcete novinky z Alferie?

No spam guarantee.

Přečtěte si také:

Připravujeme: Vyměň chemii za jídlo
Připravujeme: Vyměň chemii za jídlo

Knížka o tom, jak jíst bez chemie a nezbankrotovat Knížka levnější než antibiotika 83 snadných receptů Ověřené na dětech  …

Číst více
Připravu­jeme
Připravujeme: Slow fashion. Módní revoluce.
Připravujeme: Slow fashion. Módní revoluce.

SLOW FASHION: Jako reakce na jeden z problémů dnešní doby, tzv. fast fashion (= spotřební, nekvalitně ušitá, jednosezónní móda, často…

Číst více
Připravu­jeme
Připravujeme: Aktivní naděje (Joanna Macyová a Chris Johnstone)
Připravujeme: Aktivní naděje (Joanna Macyová a Chris Johnstone)

JOANNA MACYOVÁ: AKTIVNÍ NADĚJE Jak čelit chaosu, ve kterém žijeme, a nezbláznit se? Jak se vyrovnávat se změnou klimatu, mizejícími…

Číst více
Připravu­jeme